ΠΙΝΑΚΑΣ : Συντηρητικά με κωδικούς Ε που βρίσκονται σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων.

 
Για να μη ξεχνιόμαστε!

Συντηρητικά ύποπτα για αλλεργίες:
Ε 102 Ε 107 Ε 110 Ε 122 Ε 123 Ε 124 
Ε 132 Ε 431 Ε 312 Ε 414 Ε 430 Ε 221 
Ε 155 Ε 210 Ε 211 Ε 212 Ε 213 Ε 219 
Ε 223 Ε 214 Ε 215 Ε 216 Ε 217 Ε 218 
Ε 224 Ε 225 Ε 226 Ε 227 Ε 250 Ε 131 
Ε 310 Ε 311 

Συντηρητικά επικίνδυνα για παιδιά:
E 102 E 104 E 107 E 110 E 133 E 312
E 127 E 128 E 131 E 132 E 212 E 123
E 154 E 155 E 210 E 211 E 250 E 216
E 218 E 219 E 220 E 230 E 311 E 320
E 251 E 262 E 270 E 310 E 627 E 124
E 325 E 541 E 621 E 623 E 122 E 217
E 631 E 632 E 635 E 120 E 215 E 321

Συντηρητικά ύποπτα / καρκινογόνα:
Ε 102 Ε 107 Ε 122 Ε 151 Ε 154
Ε 173 Ε 407 Ε 128 Ε 153 Ε 155

Συντηρητικά καρκινογόνα:
Ε 230 Ε 250 Ε 251 Ε 252 Ε 900

ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε
Η παρακάτω είναι μια λίστα χρωστικών ουσιών και προσθέτων για τρόφιμα που εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο του Chaumont της Γαλλίας, βασισμένη σε πληροφορίες που δόθηκαν από το ερευνητικό νοσοκομείο του Villajuir, για να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέ¬σματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων.

Ε100 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε214 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε322 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε101 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε215 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε325 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε102 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Ε217 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε326 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε103 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ Ε220 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β 12 Ε327 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε104 ΥΠΟΠΤΟ Ε221 ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ Ε330 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε105 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ Ε222 ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ Ε331 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε110 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Ε223 ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ Ε332 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε111 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ Ε224 ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ Ε333 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε120 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Ε226 ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ Ε334 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε121 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ Ε230 ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ε335 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε122 ΥΠΟΠΤΟ Ε231 ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ε336 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε123 ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Ε232 ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ε337 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε124 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Ε233 ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ε338 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε125 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ Ε236 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε339 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε126 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ Ε237 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε340 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε127 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Ε238 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε341 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε130 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ Ε239 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε400 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε131 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε240 ΥΠΟΠΤΟ Ε401 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε132 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε241 ΥΠΟΠΤΟ Ε402 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε140 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε250 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΕΣΗΣ Ε403 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε141 ΥΠΟΠΤΟ Ε251 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΕΣΗΣ Ε404 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε142 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε252 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΕΣΗΣ Ε406 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε150 ΥΠΟΠΤΟ Ε260 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε407 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε151 ΥΠΟΠΤΟ Ε261 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε408 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε152 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ Ε262 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε410 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε153 ΥΠΟΠΤΟ Ε263 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε411 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε160 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε270 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε413 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε161 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε280 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε414 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε163 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε281 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε420 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε170 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε282 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε421 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε171 ΥΠΟΠΤΟ Ε300 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε422 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε173 ΥΠΟΠΤΟ Ε301 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε450 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε174 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε302 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε461 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε175 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε303 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε462 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε180 ΥΠΟΠΤΟ Ε304 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε463 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε181 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ Ε305 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε465 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε200 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε306 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε466 ΠΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ε201 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε307 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε471 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε202 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε308 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε472 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε203 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε309 ΑΚΙΝΔΥΝΟ Ε473 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε210 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε311 ΕΚΖΕΜΑ Ε474 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε211 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε312 ΕΚΖΕΜΑ Ε475 ΑΚΙΝΔΥΝΟ
Ε212 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε320 ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Ε477 ΥΠΟΠΤΟ
Ε213 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Ε321 ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Ε480 ΑΚΙΝΔΥΝΟ

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 αφορα την ισορροπια του νευρικου συστηματος. 
Ε123 - πολυ επικινδυνο απαγορευμενο στις ΗΠΑ και Ρωσία.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ - από το γαλλικό υπουργείο υγείας 1/1/77
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ - ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων
 
Μερικοί ακόμη κωδικοί που θέλουν προσοχή!
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΙ 
E131
E142
E210
E211
E212
E213
E214
E215
E217
E239
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΙ
E103
E105
E111
E121
E125
E126
E130
E152
E181
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ
E102
E110
E120
E123
E124
E127
ΥΠΟΠΤΟΙ
E104
E123
E141
E150
E151
E153
E171
E173
E180
E240
E241
E477
E388
E339
E340
E341
E407
E450
E461
E462
E463
E465
E466
 
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – SOS

Αλλαντικά : 
ΑΝΑΝΙΑΔΗ

Γιαούρτια – Επιδόρπια:
Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ)
FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ)
Nouvelle, (ΦΑΓΕ)
Caramele (ΦΑΓΕ)
Corn Flakes (Tasty)

Επεξεργασμένες ντομάτες:
Brava Ketchup (Med Foods)

Ζυμαρικά και σάλτσες ζυμαρικών: 
La Mediterranea (Γιουριμάκ)
Pasta Italia (Γιουριμάκ)
Μάκβελ Ζυμαρικά (Γιουριμάκ)
Τορτελίνια (ΑΒΕΖ)

Κονσέρβες:
Παλίρροια Βοδινό με αρακά (Παλίρροια)
Παλίρροια Γίγαντες γιαχνί (Παλίρροια)
Παλίρροια Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (Παλίρροια)
Παλίρροια Σπετζοφάι (Παλίρροια)

Σπορέλαια – Μαργαρίνες:
Corolla (Κορέ)
Standard Σπορέλαια (Standard)
Union Σογιέλαιο (Παπουτσάνης)
Εύα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Μάνα Αραβοσιτέλαιο (Παπουτσάνης)
Μάνα Βαμβακέλαιο (Παπουτσάνης)
Σογιόλα (Κορέ)
Σορίνα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Το Λαμπερό (μύλοι Σόγιας)

Σαλάτες – Σάλτσες – Σούπες:
17 Delicatessen Farma (Olympus Foods)
17 Delicatessen Mustard Sauce (Olympus Foods)
17 Delicatessen Μελιτζανοσαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Ρώσικη Σαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Τυροσαλάτα (Olympus Foods)
Brava Μουστάρδα (Med Foods)
Chef Grec Τυροσαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Ρώσικη Σαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Ταραμοσαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Τζατζίκι (Κούτρας)
Delicia Μουστάρδα (Med Foods)
BEM Μελιτζανοσαλάτα (BEM)
BEM Ρώσικη Σαλάτα (BEM)
BEM Ταραμοσαλάτα (BEM)
BEM Τζατζίκι (BEM)

Σοκολάτες – Καραμέλες:
Oscar Σοκολάτες (Oscar)

Παγωτά:
ΑΓΝΟ

Τσιπς – Σνακς:
Cheetos (Tasty)
Doritos (Tasty)
Φουντούνια (Tasty)
Lay ’s (Tasty)
Pitsinia (Tasty)
Ruffles (Tasty)
Tasty Snacks (Tasty)
Tsakiris Chips με αλάτι – πάπρικα (Τσακίρης)
Tsakiris Chips με αλάτι – ρίγανη (Τσακίρης)

Ψωμί – Φρυγανιές:
Ferro Κριτσίνια με σκόρδο (Αθ. Οικ. Αρτοποιία) 
Ferro Κριτσίνια με σουσάμι (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Σε πολλά κείμενα μας σας έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καρκινογόνες τροφές ή τις καρκινογόνες...συνήθειες (πχ η πολύωρη ομιλία στο κινητό). Έρχεται τώρα και η παρακάτω ανακοίνωση του Νίκου Κατσαρού, προέδρου του ΕΦΕΤ, να μας επιβεβαιώσει και ν' ανοίξει τα μάτια του καταναλωτικού κοινού για τους διατροφικούς κινδύνους σε σχέση με τον καρκίνο, που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας!
 
Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας παραθέσω αυτό:
Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές...
30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές απο τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον , είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:
Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος
Τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε από την αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου .Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με υδράργυρο. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα .Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.
Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς. Επισημαίνεται ότι τα ψάρια του Αιγαίου είναι απολύτως ασφαλή απο μετρήσεις που έχουν γίνει και είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για τα εισαγόμενα ψάρια αυτής της κατηγορίας, που δυστυχώς δεν γίνονται.
Χρωστικές
Πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες ή οποία ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο 
χρώμα. Η χρωστική Ε120 ή Red 2G παράγεται απο ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης απο την σκόνη της χρωστικής. Στην διάρκεια της θητείας στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως ύποπτη για καρκινογενέσεις που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος όπως και το χρώμα του κρέατος ...πιο αλανιάρικο, επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα.. Παρατηρούμαι τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και δεν καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.
Νιτρώδη, Νιτρικά
Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης σε καπνιστά και ψεροξημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι. Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών επίσης λόγω του οτι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών.
Κηπευτικά προϊόντα που αρδεύονται απο περιοχές που η γεώτρηση περιέχει νιτρικά ή είναι προϊόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά λιπάσματα, τότε είναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που είναι ύποπτα για καρκίνους στο πεπτικό σύστημα .Επίσης το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω από 50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.
Κονσέρβες
Στίς κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) γι α να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο.Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται ΔιςΦαινόλη Α( ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού,διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Έχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .
Κρεατικά στα κάρβουνα
Κρέατα και προϊόντα κρέατος που υπερψήνωνται στα κάρβουνα το λίπος στην υψηλή θερμοκρασία της φλόγας λιώνει αντιδρά με ανθρακούχες ενώσεις και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες που απορροφώνται από το κρέας. Το ίδιο συμβαίνει και για το καρβουνιασμένο κρεας. Τα τμήματα του καρβουνιασμένου κρέατος πρέπει να αφαιρούνται και το κρέας πρέπει να ψήνεται σε απόσταση απο την φλόγα ή χρήση ηλεκτρικής συσκευής.
Αφλατοξίνες
Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κλπ, σπόροι, ξηροί καρποί εάν δεν παστεριοποιηθούν κατάλληλα ή οι ξηροί καρποί και σπόροι αποθηκευτούν σε χώρους υγρούς και θερμούς αναπτύσσονται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες τις αφλατοξίνες που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς εδώ ο καταναλωτής είναι εντελώς απροστάτευτος και επιτείνεται με την απουσία συστηματικών ελέγχων.
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούν πρόβλημα λόγω της μη συμμόρφωσης των αγροτών και της απουσίας ελέγχων από την πολιτεία. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ύποπτα για βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και για καρκινογενέσεις. Τα αυξημένα ποσοστά καρκινογένεσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αγροτών οφείλεται στην χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς προφυλάξεις (γάντια, στολές, μάσκες κλπ). Η απουσία ελέγχων από την πολιτεία καθιστά τους καταναλωτές απροστάτευτους απο τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των οποίων οι επιπτώσεις εμφανίζονται αργότερα.Μια συμβουλή προς καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα τρόφιμα αυτά, να ξεφλουδίζουν όσα ξεφλουδίζονται, να καταναλώνουν προϊόντα εποχής οχι θερμοκηπίου και σε περιπτώσεις βιολογικά προϊόντα.
Ακρυλαμίδη
Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες οτι αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια ουσία την ακρυλαμίδη και μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα της παραγόμενης ακρυλαμίδης. Έτσι παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσίπς κάθε κατηγορίας, ποπ κόρν, κλπ κατά το ψήσιμο σχηματίζεται ακρυλαμίδη, η οποία θεωρείται ύποπτη καρκινογενέσεων.
Η ακρυλαμίδη δεν υπάρχει στα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αλλά σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από αντίδραση αμυλούχων συστατικών με το αμινοξύ ασπαραγίνη. Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να περιορίσουν το ποσοστό ακρυλαμίδης στα τρόφιμα είτε μειώνοντας την θερμοκρασία είτε με διάφορες άλλες μεθόδους.
Το φαινόμενο παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.
Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τα τρόφιμα αυτά, δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά χρόνια αργότερα, καλό θα είναι όμως να περιορίζουμε την κατανάλωση των προϊόντων αυτών ,να καταναλώνουμε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση ,και να καταναλώνουμε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες διότι διευκολύνουν τις εκκενώσεις και έτσι αποβάλλονται οι καρκινογόνες ουσίες πριν απορροφηθούν από το παχύ έντερο.